Artykuły

IL RECIOTO: ANTENAN WINA VALPOLICELLA

Rosso, Veronese, Jedyne w swoim rodzaju, Recioto od ponad 2000 lat jest bohaterem na stołach Valpolicella. Degustowanie w towarzystwie sprawia, że każda impreza i każda wyjątkowa okazja są niezapomniane.

Czy chciałbyś poznać historię „słodkiego fioletowego nektaru”? Nazwa Recioto pojawia się w Weronie pod koniec XIX wieku i jej możliwe pochodzenie etymologiczne może być inne: w rzeczywistości nazwa „Recioto” może pochodzić od łacińskiego „recis” (oderwane pęczki) lub od „racemus” (wybrana paczka). Bardziej prawdopodobne jest, że źródłem tej dziwnej nazwy jest słowo „recia” (ucho), które przez długi czas wskazywało na górną część najsmaczniejszej, dojrzałej i słodkiej wiązki, która została wybrana podczas pierwszego żniwa zebranych owoców. Sekret Recioto, który najbardziej charakteryzuje to wino, jest tradycja suszenia winogron, która z czasem uległa ewolucji różnych technik: • od najstarszej pergoli domowej pochodzącej z Rzymian, z winogronami zwisającymi z podwójnego plecionego drutu; • suszenie na ziemi, gdy kiście zostały umieszczone na drewnianej podłodze starych stodół; • lub matach z trzciny bagiennej (tzw. Arèle), szczególnie drewnianej struktury zachodzących na siebie stołów (taolon), na której rozrzucono winogrona do wyschnięcia, tak jak jedwabniki lub suszone rośliny strączkowe. Dzisiaj suszenie odbywa się bezpośrednio: • w drewnianych skrzyniach lub • w perforowanych plastikowych platformach odpowiednich do suszenia dużych ilości winogron. Podczas ręcznego zbioru około 6 kg winogron umieszcza się w pojedynczych warstwach na górzei rozkłada się równomiernie warstwę .Następnie są monitorowane przez 120-130 dni w specjalnych pojemnikach na owoce. W okolicy Swiąt Bożego Narodzenia a odbywa się tłoczenie i winifikacja zgodnie z projektem enologicznym. Recioto jest produkowane z lokalnych suszonych winogron, takich jak Corvina, Corvinone i Rondinella, oraz w mniejszych ilościach także z Forseliną, Negrarą i Oseletą, czasami Molinarą. Te same winogrona, które są dziś używane do produkcji znanego Amarone, które jest jego gorzką interpretacją. Ale cofnijmy się o krok ... Najprawdopodobniej w czasach rzymskich obecny rejon Valpolicelli był głównym obszarem dostarczania win wysokiej jakości nie tylko dla Werony, ale także dla bardziej odległych rynków. Vitis raetica wzięła swoją nazwę od toponimu Raetia, regionu, który w tym czasie rozciągał się od Dunaju do kantonu Grigioni i obejmował Tyrol i północną Lombardię. Jeśli prawdą jest, że winorośl retycka była uprawiana w rejonie Werony, możemy powiedzieć, że Valpolicella reprezentowała również w przeszłości jeden z głównych obszarów produkcyjnych. Oto, co Pliniusz (23 - 79 ne) napisał: „..ante eum Raeticis wcześniejsza mensa erat uvis z Veroniesuium agro” (Pliniusz, Nat.HIs, XIV, 16). Wiemy więc, że już 2000 lat temu, w czasach rzymskich, winogrona retyckie z okolic Werony serwowane były przy stole jako przystawka. Wiemy również, że klimat i gleby Valpolicella nie różniły się zbytnio od obecnych i że jedną z najważniejszych cech winnic w Weronie było zawsze autochtoniczne pochodzenie winorośli. „Płynny lub mięsisty, jadalny napój” ... czyste wino o królewskim kolorze i specjalnym smaku; abyś myślał, że fioletowy jest farbowany przez samo wino, lub że jego jasny nastrój jest wyciśnięty z fioletu ... ”. Ten opis pochodzi z najsłynniejszego świadectwa historycznego dotyczącego wina werońskiego, listu wysłanego do Wenecji Canonicato przez Flavio Magno Aurelio Cassiodoro (490-583), senatora i prefekta Pretorio na dworze króla Teodoryka w Rawennie (król Włoch od 493 do 526), aby zaopatrzyć rzeczywiste magazyny. Docenianie win werońskich znane jest od czasów starożytnych, a doskonałe wino, o które prosiliśmy, nazywano wtedy Acinaticum, wytwarzane przy użyciu tej samej metody podsuszania winogron, która jest nadal używana do uzyskania Recioto, podobnego koloru, szczerości i słodyczy. Skrupulatny opis, jaki nam przekazano, nie pozostawia wątpliwości: wino to Recioto della Valpolicella, znane wówczas jako wino „Acinatico”, które znaleziono tylko w niewielkich ilościach dla jego szczególnej techniki produkcji wina, trudne i selektywne jak w naszych czasach , W ten sposób powstaje to słodkie, wyjątkowe czerwone wino, wytwarzane wyłącznie w specjalnym procesie naturalnego suszenia najlepszych winogron. Nazwa „Recioto” pojawi się dopiero po połowie lat osiemdziesiątych, kiedy nazywali ją „Acinatico” lub „Vin Santo”. Jak widać, historia tego wina jest tak stara, że pochodzi z czasów rzymskich i słynnego wina retyckiego, chwalonego i docenianego przez poetów łacińskich. Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego produkcja i konsumpcja wina coraz bardziej się zmniejszały i przez długi czas uprawa winorośli pozostawała aktywna zwłaszcza wokół klasztorów, do celów religijnych i leczniczych. Wino było uważane za produkt luksusowy, zarezerwowany dla wysokich rangą osobistości: papieży, szlachty i cesarzy. Będziemy musieli poczekać do końca średniowiecza, aby uprawa winorośli we Włoszech ponownie się rozwinęła. W przeszłości produkcja słodkich czerwonych win pozostawała dość rzadka; przeciwnie, moda białych deserów pozostawała stabilna przez kilka stuleci, aż do końca XIX wieku.

Bardzo długi okres, w którym uwaga handlowa na wina słodkie i wzmocnione warunkowała wiele rzeczywistości produkcyjnych. Świadczy o tym import Malvasii z Grecji w latach 300-tych, aż do wynalezienia Marsali na Sycylii przez Anglików pod koniec lat siedemdziesiątych. Aż do 1950 roku Australia była znana bardziej z win wzmocnionych niż z Cardonnay lub Shiraz, które dziś podbijają rynki. W XIX wieku moda na słodkie wina zaczęła spadać, a wina wytrawne zaczęły być doceniane. Od wieków Recioto reprezentuje najbardziej cenione i poszukiwane wino Valpolicella oraz najbardziej cenione wino. Jeśli po wojnie tak zwane wino „amarone” było warte lira, Recioto było warte 10. Dopóki rynek wymagał słodkich win, nasze rynki nadal je dostarczały i kontynuowano tradycję Recioto, podobnie jak w przypadku aromatycznych w Valtellinie, które dało początek obecnemu Sforzato, ponieważ synem Recioto jest nasz Amarone. Ale to kolejna historia ... Jak możemy dziś delektować się tym mięsistym fioletowym płynem o specjalnym smaku? Święto wina jest niewątpliwie możliwe do prześledzenia w historii starożytnej do jego obecności w obrzędach upamiętniających już w czasach Fenicjan i Egipcjan, a następnie w greckich poświęconych Dionizosowi. Recioto jest integralną częścią pamięci i kultury terytorium w Valpolicella Classica, gdzie zawsze było przyjaznym winem, z którego tradycyjnie przyjmowano gości. Kiedy otwieramy butelkę Recioto, wracają do nas opowieści z przeszłości. Firmy Veronese zachowują historię wina żywą i wyróżniają się produkcją różnych rodzajów Recioto, symbolu uprawy winorośli w Valpolicella Classica.

Recioto della Valpolicella Classic DOCG: miękki i kremowy, dostosowuje się do suchych słodyczy i czekolady lub do serów pleśniowych;

Znajdziesz go w naszym sklepie internetowym www.enotekaverona.pl lub bezpośrednio w naszym sklepie w Radomiu

Dlaczego warto wybrać Recioto na nasze bankiety? Recioto reprezentuje coś więcej niż proste wino, to subtelna poezja przeszłości rozwija się na przestrzeni wieków jak usychanie, bardzo stara technika utrzymana przy życiu dzięki produkcji tego słodkiego nektaru w kolorze fioletowym, jak również jego najsłynniejszego Amarone.

 

więcej »

Darmowa DOSTAWA

Na zamówienie minimalnie ilośći sześć butelek wina,

DARMOWA DOSTAWA NA CAŁE TERENIE POLSKI

100% ITALIA - Una garanzia di successo

coming soon

VALPOLICELLA RIPASSO - Wielkiego wina

 

 

Szczep Valpolicella Ripasso uzyskuje się przez kontakt z podłożem Valpolicella na pozostałym produkcie Amarone przez około 15/20 dni. Charakteryzuje się ona w większym struktury i trwałości w porównaniu z podstawą Valpolicella z wyższym alkoholem, z dolną kwasowość i wyższe okrągłości od wyższej wartości w ekstraktach i substancjami fenolowymi. W kolorze rubinowym z podszyciem granatowym, ma lekko eteryczny zapach różowych owoców z nutami wanilii; wyrafinowany, harmonijny, suchy i aksamitny smak. Dzięki swojej sympatii może towarzyszyć pierwszym daniom zimowym, drugim daniom, wędlinom i serom średnio dojrzałym.

Udane wino

Uważany być może słusznie „mały brat” Amarone „ Valpolicella Ripasso ” odnotowano w ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost akceptacji wśród konsumentów. To zdecydowanie za wysoka jakość / cena stosunku, a częściowo do modnej „zjawisko”, który został utworzony wokół nazwy (który jest teraz w efekcie zarejestrowanym znakiem towarowym) i urokiem wina, który przemawia do młodych ludzi , Nawet za granicą wniosek o " Valpolicella Ripasso " odniósł znaczny sukces i umożliwił nowy impuls dla enologii veronezyjskiej.

Technika Ripasso

Zawsze producentów i techników Valpolicella zidentyfikowali z terminem „Ripasso” precyzyjne techniki produkcji wina w produkcji wina „Valpolicella” o długiej tradycji i ustalonej, gdy nie znajduje się, jak to jest podane do wiadomo, praktyka ma odpowiednika w innych regionów. Jedynym terminem, który w jakiś sposób mogą pamiętać „Ripasso” to technika zwana „Rząd” technika stosowana, zwłaszcza w przeszłości, głównie w Toskanii, który składa się z wina riferimentare suszonych winogron i dlatego nie ze sfermentowanych winogron jak w Przypadek przeglądu. Stając się chroniona nazwa pochodzenia w kwietniu 2010 roku, odświeżające Valpolicella zapewnia zatem maceracji wino Valpolicella ze sfermentowanych wytłoków z winogron suszonych wcześniej używanych do produkcji Recioto lub Amarone. W praktyce, rozlania wina brzeczki, po wkrapla się statycznie w sposób bardziej lub mniej intensywny wytłokach w kadzi fermentacyjnej powstaje Valpolicella wykonany ze świeżych winogron w tym samym pojemniku w kontakcie z wytłoków jeszcze w częściowym fermentacji. Z jakościowego punktu widzenia, wyniki zależą od rodzaju użytego wina do Ripasso przez stosunek jego jakości w porównaniu z wytłoków przez ilość płynu nadal obecne w fermentowanym wytłokach i czas kontaktu. W zasadzie spróbować uniknąć przedłużonego czasu maceracji, ponieważ wytłoczyn na tym etapie są uszczuplone z poprzedniego maceracji barwnych związków fenolowych i cenne, co resztkowe taniny o dużej masie cząsteczkowej, gorzkie i występuje głównie w nasionach; garbniki łatwo wydobywające się w kontakcie z podłożem alkoholowym nadające winu wrażenie "suchości" z nutami ewolutkimi, często zbyt wyraźnymi. Dlatego z tego powodu staramy się zmniejszyć kontakt, aby uzyskać proste wymywanie cieczy. Można kupić Valpolicella Ripasso w naszą stroną winazwloch.pl

Fragolino, "zakazane" wino (18-09-2018)

Fragolino, "zakazane" wino

 

W Europie zakazana jest produkcja tego wina od 1931 roku: mówimy o fragolino, uzyskanego z określonego rodzaju winogron, zwanego winogronem truskawkowym. Zbadajmy dlaczego został wprowadzony zakaz produkcji przez prawie sto lat. Dla ludzi, którzy chcą zbliżyć się do świata alkoholu, nie ma nic lepszego niż słodki smak i niska zawartość alkoholu, to obie zwycięskie cechy w FRAGOLINO .   Wino produkowane z amerykańskiej odmiany winogron zwanych truskawkami. Problem polega jednak na tym, że w Europie zabronione jest jej komercjalizowanie, zwłaszcza we Włoszech. Kupowanie wina FRAGOLINO oznacza zadowolenie z często złego produktu, do których dodawane są aromaty i syropy. Powodów takiego wyboru należy szukać nie tyle w winie, co w winorośli, zwłaszcza w różnicach między gatunkami europejskimi i amerykańskimi. Te ostatnie, w rzeczywistości, są o wiele mniej pretensjonalne i wrażliwe niż koledzy ze starego kontynentu, wytrzymują doskonałe wyniki w zmianach temperatur i mają większą odporność na choroby. Z tych powodów w połowie ubiegłego wieku istniała silna obawa, że nowe odmiany za oceanu zastąpią rdzenne europejskie winnice, które są wygodniejsze dla producentów. Najlepszym sposobem było po prostu zakazanie sprzedaży wina. Oficjalnie wersja podana przez władze była taka, że winifikacja tego grona może być mało zbawienna. Trochę wiarygodne jak w historii, ponieważ istnieje wiele sposobów na winifikację winogron truskawkowych bez narażania się na żadne niebezpieczeństwo. Napój zrobiony z czerwonego wina, niegazowanego lub gazowanego, typowego dla północnych Włoch, uzyskiwany jest w wyniku fermentacji winogron gatunku Vitis labrusca (lub ich mieszańce z Europejskim), znany jako winogron truskawkowy, znany tak jak amerykańskie winogrona, Isabella , Raisin de Cassis (winogrona poza europejskie). Prawo Unii Europejskiej, zajmujące się zwalczaniem konkurencji na europejskim rynku winiarskim przez wina pozaeuropejskie produkowane z winogron, często w jakości i niższych kosztach, to stało aby sprzedaż tego rodzaju wina uznać za nielegalne (można produkowć tylko do użytku osobistego). Poza tym prawodawstwo europejskie jest niemal dokładnie zgodne z istniejącymi wcześniej przepisami krajowymi, które miały ten sam cel. Może się okazać, że to, co jest aktualnie na rynku w Unii Europejskiej, nie jest produkowane jako FRAGOLINO z winogron truskawkowych, lecz pochodziz „fermentowanych alkoholowych”, z dodatkiem naturalnych lub sztucznych aromatów syropu o zapachu truskawki i dodatkiem melasy. Zgodnie z przepisami prodduktów tak wytwarzanych , wprowadzonych do obrotu na rynku nie można nazwać winem. Prawdziwe FRAGOLINO można kupić poza UE (w szczególności w Szwajcarii, USA, Australii, gdzie winogron truskawkowy jest również znany jako synonimy seksarda lub Pierce).

Jednak produkcja wina z winogron tego typu jest problematyczna, zarówno dla praktyk, które są niezbędne w celu zmniejszenia smaku. Jedynym regionem, gdzie w UE można produkować i sprzedawać wino z winogron truskawkowych jest Burgenland w Austrii, gdzie próba zakazu spowodowała protesty konsumentów i producentów. Nawet w krajach, w których jest produkowane komercyjnie, wino to ma gorsze cechy niż lokalnie produkowanewino z cennych odmian europejskiej winorośli vinifera. Produkcja tego wina ma sens tylko wtedy, gdy uprawa winorośli jest trudna lub nie jest możliwa pod względem klimatycznym.

Równoczesny czynnik i uzasadnienie restrykcyjnych reguł zawsze zaznaczony jest na sfermentowanych winogronach truskawkowych o najwyższej zawartości metanolu, który ma działanie toksyczne i / lub taniny, w porównaniu z winoroślami europejskimi. Fakt ten jest obiektywnie prawdziwy, ale różnice w stosunku do europejskich są marginalne i są zredukowane lub wyeliminowane, gdy odbywa się fermentacja, uważając, aby nie angażować w fermentacji na skórkach, pestek, a zwłaszcza łodygi. Ten produkt zastąpił w sprzedaży wino jako napój winopochodny na bazie wina i syropu truskawkowego musujący i dosyć słodki nazwany FRAGOLINO.

Takie napół winopochodne FRAGOLINO można kupić w naszego sklepu internetowej.

 

 

Tradycja CHIANTI

Historia Chianti

Il "Gallo Nero" (Czarny kogut) był symbolem starożytnej Ligi Chianti, politycznego i wojskowego sojuszu stworzonego przez Florencję z kilkoma miastami  około 1384 roku. Stąd rodzi się w pewnym sensie długa historia wina Chianti. Już w 1398 roku w niektórych dokumentach pojawia się odniesienie do wina produkowanego na tym obszarze. 24 września 1716 r. Wielki książę Cosimo III de 'Medici zdefiniował terytorium, na którym można było produkować wino. Nie radząc sobie z rosnącym popytem, terytorium to zostało następnie rozszerzone. W 1932 r. Dekret międzyresortowy uznał jednak specyfikację "klasyczną" dla wina produkowanego na obszarze historycznym. Sława i uznanie chianti trwa do dziś: po uznaniu DOC w 1967 roku, Chianti jest od 1984 r. DOCG (Controlled and Guaranteed Origin Denomination). Konsorcjum Chianti Wine Consortium i Chianti Classico Wine dbają o jakość tej toskańskiej doskonałości każdego dnia. Tuscan Chianti to jedno z najbardziej poszukiwanych win w środkowych i północnych Włoszech. Jednak Chianti to nie tylko wino, obszar geograficzny i historia, ale także nazwa, która często wywołuje zamieszanie, a także zachwyt, w nieostrożnym konsumentu, który znajduje się przed butelkami wina chianti z wygórowanymi różnicami cen. Lepiej zatem wyjaśnić, na którym terytorium powstaje to wino.

Obecny obszar produkcji Chianti DOCG obejmuje szeroki zakres terytorium w wewnętrznej Toskanii i rozciąga się aż do wybrzeży Pisan. Dokładniej, powierzchnia ograniczona przez regulaminu produkcji obejmuje obszar kilku gmin w prowincji Florencja, Prato, Piza, Pistoia, Siena i Arezzo. Zdecydowana terytorium ale jednorodna, który znajduje się na południe od Apeninów, i że idzie od północy z obszaru Mugello aż Pontassieve, obejmuje takie miasta jak San Gimignano i Montalcino. W 1932 roku rząd znacznie obszar produkcji Chianti rozszerzony poprzez podzielenie go na siedem podobszary: Classico, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano i Rufina. Dzisiejsze granice powstały jednak wraz z kolejną rozbudową w 1967 r. W 1996 r. Podstrefa Chianti Classico uzyskała niezależną dyscyplinę.

 

Oprócz tego mamy DOCG Chianti Superiore , który obejmuje wszystkie obszary, które nie miały tyle szczęścia, że zostały objęte nazwą geograficzną. Jak sobie z tym poradzić, konserwacja i parowanie Zalecenie: nigdy nie wstrząsaj butelką i zawsze trzymaj ją z dala od źródeł ciepła i światła, ponieważ w przeciwnym razie właściwości organoleptyczne wina mogą ulec zmianie. Zalecamy przechowywanie go w piwnicy lub w pomieszczeniu chronionym przed słońcem, w pozycji poziomej (w miejscu nie wilgotnym). Idealna temperatura dla wina Chianti Superiore DOCG wynosi 16 ° -18 °. Powiązania: aby spróbować dobrego Chianti Superiore DOCG, nie ma nic lepszego niż dobry "Fiorentina" (florencki stek krwisty) lub rostbef lub w każdym razie wołowiną. W ten sam sposób jest idealny do dojrzałych serów o silnym smaku. Użyj go w przepisach? Oczywiście, jest to możliwe i jest najlepszym sposobem na upiększenie jeszcze bardziej wyśmienitej potrawy kuchni haute, takiej jak ta przepiórka z sosem foie gras i obniżeniem Chianti.

Proponujemy Chianti Superiore DOCG De' Vasari , w promocji w sklepie internetowej. Zapraszamy

Piadina romagnola (24-07-2018)

Piadina romagnola: historia i geneza mitu

„Chlebem” wspomniane przez Giovanniego Pascoli - rodem z San Mauro di Romagna - jest piadina, musi znaleźć się na stołach wszystkich Romagna smakoszy i poza nią. Powszechne dziś na całym świecie - w Stanach Zjednoczonych 20 milionów piadinas jest spożywanych każdego roku! - jest jednym z wielu powodów, aby odwiedzić Romagnę i jej piękno.

Krajowe jedzenie "romagnoli"

Przede wszystkim wyjaśnienie: na północ od Rimini - Cesena i Rawenna - jemy piadinę, od Rimini do Cattolicy jemy piadę. Jaka jest różnica? Oprócz nazwy, piadina jest grubsza niż piada, dla tradycyjnego dodatku szczypta wodorowęglanu. W obu przypadkach piadina lub piada wygląda jak cienkie okrągłe ciasto na bazie mąki pszennej, wody, soli i smalcu. Oryginalna wersja zapewnia gotowanie na podłodze z terakoty, ale dziś łatwiej jest ją zobaczyć na metalowych lub kamiennych talerzach. W Romagnie nie można pominąć piadiny: zamiast chleba lub nadziewanych mięsem i serami stanowi autentyczne źródło dumy z romagnoli.

 

Tradycja chłopska

Chleb z Romagna ma starożytne pochodzenie: Etruskowie przygotowali już przodka piadiny z Romagny. Nawet w Rzymie gotowali niskie płaskie placki podobne do piadas, podawane z serem. Ale były zarezerwowane dla bogatych, podczas gdy biedni konsumowali zakwaszony chleb z ciemnych mąki. W średniowieczu sytuacja jest odwrotna: kwaśne pokarmy stała się przywilejem panów, więc ludzie wrócili do konsumpcji polentą i chleby przaśne wykonanych z mniej cennych zbóż.

Jak to zrobić?

W XX wieku zaczyna się złoty wiek piadiny. W szczególności od lat pięćdziesiątych: piadina pojawia się w kioskach na Riwierze i podbija turystów z całego świata. Wahania są nieograniczone do dolewania: szynka, zioła lub kiełbasa jeśli chcesz szanować tradycję, lub wędlin i serów miękkich, takich jak słynny squacquerone towarzyszy Rocket - lub nawet Nutella w słodkiej odmianie - dla łakomczuchów.

 Można konsumować piadinę u naszego lokalu, w 22 różnych rodzajach słodkich i solone

 

Gingerino (10-07-2018)

 

Imbir (czasami nazywany również czerwoną pianką lub z drobnym gingerino) to bezalkoholowy napój bezalkoholowy z imbirem (w języku angielskim, dokładnie imbir), o słodkim i pikantnym smaku, typowym dla kłącza rośliny. Składniki napoju są następujące: woda cukier, dwutlenek węgla, ekstrakt z imbiru o naturalnych smakach pomarańczowy ekstrakt (odróżnia go od brytyjskiego piwa imbirowego). Pomimo koloru napoju uzyskanego z tych składników jest jasnożółty, dziś napój często ma intensywny czerwony kolor uzyskany z dodatkiem barwników. Imbir jest często podawany jako aperitif, sam lub z dodatkiem białego wina.

* Gingerino * jest, wraz z * wodą mineralną *, produktem historycznym * Marka Recoaro *. Jest to symbol * aperitif * prosty, spontaniczny i niewiążący. Oparty na cukrze, ekstraktach cytrusowych, przyprawach i ziołach, Gingerino tak charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, gorzkim i lekko musującym pozwala mu cieszyć się zarówno samodzielnie, jak i mieszać z innymi napojami. Silna wartość relacyjna i emocjonalna z jej terytorium pochodzenie, Triveneto, jego prostota i naturalność, skonfiguruj go jako * alkoholik * towarzyszący najbardziej autentycznym momentom. Za jego bliskość ludzi, * Gingerino * jest rozpoznawany jako aperitif Idealny dla każdego i czuje się doskonale w domu wśród aperitifów na kwadratach, konfigurując się jako czerwony bezalkohol, który towarzyszy i bardziej autentyczne chwile. * Gingerino * jest dystrybuowany w sklepach na całym świecie na północnym wschodzie, a bary i restauracje w okolicy służą same lub jako baza do aperitifów bezalkoholowych i alkoholowych. * Gingerino Recoaro * jest sprzedawany w ładnej butelce z pojedynczą dawką 10 cl, z przezroczystym szkłem, uformowanym u podstawy, który uwydatnia typową rubinowy kolor czerwony.

Możesz go kupić od nas bezpośrednio w sklepie lub za pośrednictwem naszego sklepu internetowego

Króla Oliwa z Oliwek ( 13-06-2018)

Oliwa z oliwek Extra Virgin -REDORO, to jeden z najcenniejszych i najbardziej charakterystycznych skarbów włoskiego świata żywności: włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest również jednym z najbardziej kopiowanych i podrabianych produktów na świecie.

Jakość oleju extra-virgin- REDORO, wyprodukowanego we Włoszech, nie ma sobie równych na świecie. Kształt naszego kraju oraz jego mikroklimat sprawiają, że nadaje się szczególnie do uprawy drzew oliwnych, nadając każdemu regionowi Włoch niepowtarzalną cechę, która różnicuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia nie tylko pomiędzy regionami ale nawet między dolinami.

Mówienie o włoskiej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, takiej jak REDORO, oznacza rozstawienie w kosmosie niepowtarzalnych smaków bogatych w historię i tradycję. To prawdziwy skarb Włoch. Jak rozpoznać włoską oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia?

• Sprawdź etykietę: musi pokazywać pochodzenie oliwek i miejsce produkcji.

• Włoska ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zakupiona za granicą, nie może kosztować mniej niż 16 EUR za litr

• Ocena węchowa: musisz poczuć aromat oliwy i produktów pochodzenia oliwnego. Ocenę wykonuje się za pomocą pokrycia rękoma małej szklanki zawierającej olej przez kilka minut. Po odkryciu przygotowujesz się do wdechu nosem wewnątrz kubka, aby natychmiast uchwycić aromat oliwy z oliwek.

• Ocena smaku: przeprowadzana poprzez degustację niewielkiej ilości oleju, mieszanie go z powietrzem, które jest zasysane przez język, rozprowadzając kilka kropel oleju na podniebieniu.

Wynikające z tego postrzeganie wykazuje cechy gorzkie i ostre, ze względu na obecność oleuropeiny i oleocanth. Owocowość w jego odmianach i posmakach jest trzecią cechą, która odróżnia włoską oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Włoska oliwa z oliwek Extra Virgin jest jedyną oliwą, którą otrzymuje się z ponad 350 odmian oliwek uprawianych we Włoszech. Nie ma kraju na świecie, który mógłby konkurować z Włochami w najmniejszym stopniu. Jeśli szukasz włoskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, to wybierz REDORO.

Tylko u nas można kupić REDORO , na miejsce lub w nasze sklep internetowe www.winazwloch.pl

Prosecco w historią ( 08.06.2018)


PROSECCO: JEDYNA PRAWDZIWA HISTORIA  

 

 

Prosecco to białe wino o (kontrolowanej nazwie pochodzenia) wyprodukowane w Veneto i Friuli (Veneto), który stał się znany w latach 80 jako Prosecco IGT (typowe oznaczenie geograficzne), osiągnął nominał pochodzenia w 2009 roku (DOC), podnosząc jego jakość. Prosecco to najbardziej eksportowane włoskie wino za granicą. W 2014 roku po raz pierwszy przekroczył Szampana o liczbę butelek sprzedanych na świecie. Z dekretem ministerialnym z 2009 r. winorośl Glera zastąpiło nazwę "Prosecco". W ten sposób Ministerstwo Rolnictwa chciało podjąć działanie w celu ochrony nazwy pochodzenia "Prosecco", w celu uniknięcia podróbek jednego z najsłynniejszych produktów wytwarzanych we Włoszech. Początki winorośli Prosecco Historia Pochodzenie tej białej odmiany winogron jest niepewne; Na początku lat pięćdziesiątych w Trieste, aby zapewnić lepszą widoczność głównego produktu lokalnego, Ribolla, deklarowana jako naturalny spadkobierca słynnego starożytnego wina, Pucino, celebrowany przez Pliniusza w jego naturalnej historii, kochany za jego umiejętności medyczne od Livii, żona imperatora Augusta. Konieczność odróżnienia Ribolli od innych win o tej samej nazwie, produkowane w Gorizii i taniej na Istrii, doprowadzi to do zmiany nazwy pod koniec wieku, a przede wszystkim do precyzyjnej charakterystyki geograficznej, sugerowane przez identyfikację miejsca produkcji starożytności, Castellum szlachetne vino Pucinum, w pobliżu miejscowości Prosecco, gdzie był rozpowszechniony pod nazwą Glera. Na wzgórzach Trevigiani nie przybył przed 1700 rokiem. Metoda winiarstwa, prawdziwy element charakteryzujący Prosecco pochodzenia, rozprzestrzenił się pierwszy w Gorizii, potem przez Wenecję, w Dalmacji, w Vicenzie i Treviso. Z upływem stuleci, produkcja w obszarze pochodzenia maleje, doświadczając stale rosnącego rozwoju w obszarach obecnej prowincji Treviso a szczególnie między wzgórzami Conegliano, Asolo i Valdobbiadene. Winorośl Prosecco lub Glera: cechy Podstawową winoroślą do produkcji Prosecco jest Glera, którego winogrona muszą stanowić co najmniej 85% całości. Niewielką część, jednak nie więcej niż 15% całości, może stanowić verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga, chardonnay, pinot bianco, pinot grigio e pinot nero winifikowany na biało. Winorośl Glera ma duży liść, jest pięciokątny, klinowy trójkątny lub pięciokątny, kępa średio-duża, piramidalne wydłużone . Ziarno jest średnie, o sferycznym kształcie,ze złotą-żółtą skórką lekko kropkowany. Jest to winorośl mało odporna na odmrożenia wiosenne, raczej pasująca do napowietrzanie, który zapewnia wino o barwie słomkowo-żółtej z trwałą pianą, aromatyczny, owocowy i kwiatowy. Istnieje kilka różnych winorośli, Prosecco tondo i Prosecco lungo , które różnią się kształtem ziarna, Prosecco Balbi z okrągłymi ziarnami o nieregularnym rozmiarze i "prosecco dal PECCOL ROSSO ". Głównymi gatunkowymi winami produkowanymi z tego winorośla są: Conegliano-Valdobbiadene Prosecco (DOCG), Colli Asolani Prosecco Superiore (DOCG) , Millesimato i Prosecco DOC. Obszary produkcyjne: Prosecco produkowane jest w prowincjach Veneto, z wyjątkiem Rovigo i Verony (około 80% całości), oraz we wszystkich prowincjach Friuli-Venezia Giulia (około 20% całości). Na tym terenie znajdują się również dwa DOCG do produkcji Prosecco z Conegliano-Valdobbiadene oraz wzgórza Asolani-Prosecco. Z biegiem lat został nałożony na różne typy Prosecco "Cartizze", produkowany w wąskim obszarze o powierzchni 106 akrów w homonimicznym obszarze, zawarta w części gminy Valdobbiadene.

Beczki z winem na wesele

Szykujesz większą imprezę? Zadbaj o gości, którzy wolą rozkoszować się winem zamiast pić napoje wysoko procentowe.

więcej »
Kategorie blog
Wiadomości i artykuły
Ciekawe wydarzenia odbywające się w Enotece Verona, informacje o winach, ich produkcji, serwowaniu i przechowywaniu, a także ciekawe wieści ze świata enokultury.
IL RECIOTO: ANTENAN WINA VALPOLICELLA

Rosso, Veronese, Jedyne w swoim rodzaju, Recioto od ponad 2000 lat jest bohaterem na stołach Valpolicella. Degustowanie w towarzystwie sprawia, że każda impreza i każda wyjątkowa okazja są niezapomniane.

Czy chciałbyś poznać historię „słodkiego fioletowego nektaru”? Nazwa Recioto pojawia się w Weronie pod koniec XIX wieku i jej możliwe pochodzenie etymologiczne może być inne: w rzeczywistości nazwa „Recioto” może pochodzić od łacińskiego „recis” (oderwane pęczki) lub od „racemus” (wybrana paczka). Bardziej prawdopodobne jest, że źródłem tej dziwnej nazwy jest słowo „recia” (ucho), które przez długi czas wskazywało na górną część najsmaczniejszej, dojrzałej i słodkiej wiązki, która została wybrana podczas pierwszego żniwa zebranych owoców. Sekret Recioto, który najbardziej charakteryzuje to wino, jest tradycja suszenia winogron, która z czasem uległa ewolucji różnych technik: • od najstarszej pergoli domowej pochodzącej z Rzymian, z winogronami zwisającymi z podwójnego plecionego drutu; • suszenie na ziemi, gdy kiście zostały umieszczone na drewnianej podłodze starych stodół; • lub matach z trzciny bagiennej (tzw. Arèle), szczególnie drewnianej struktury zachodzących na siebie stołów (taolon), na której rozrzucono winogrona do wyschnięcia, tak jak jedwabniki lub suszone rośliny strączkowe. Dzisiaj suszenie odbywa się bezpośrednio: • w drewnianych skrzyniach lub • w perforowanych plastikowych platformach odpowiednich do suszenia dużych ilości winogron. Podczas ręcznego zbioru około 6 kg winogron umieszcza się w pojedynczych warstwach na górzei rozkłada się równomiernie warstwę .Następnie są monitorowane przez 120-130 dni w specjalnych pojemnikach na owoce. W okolicy Swiąt Bożego Narodzenia a odbywa się tłoczenie i winifikacja zgodnie z projektem enologicznym. Recioto jest produkowane z lokalnych suszonych winogron, takich jak Corvina, Corvinone i Rondinella, oraz w mniejszych ilościach także z Forseliną, Negrarą i Oseletą, czasami Molinarą. Te same winogrona, które są dziś używane do produkcji znanego Amarone, które jest jego gorzką interpretacją. Ale cofnijmy się o krok ... Najprawdopodobniej w czasach rzymskich obecny rejon Valpolicelli był głównym obszarem dostarczania win wysokiej jakości nie tylko dla Werony, ale także dla bardziej odległych rynków. Vitis raetica wzięła swoją nazwę od toponimu Raetia, regionu, który w tym czasie rozciągał się od Dunaju do kantonu Grigioni i obejmował Tyrol i północną Lombardię. Jeśli prawdą jest, że winorośl retycka była uprawiana w rejonie Werony, możemy powiedzieć, że Valpolicella reprezentowała również w przeszłości jeden z głównych obszarów produkcyjnych. Oto, co Pliniusz (23 - 79 ne) napisał: „..ante eum Raeticis wcześniejsza mensa erat uvis z Veroniesuium agro” (Pliniusz, Nat.HIs, XIV, 16). Wiemy więc, że już 2000 lat temu, w czasach rzymskich, winogrona retyckie z okolic Werony serwowane były przy stole jako przystawka. Wiemy również, że klimat i gleby Valpolicella nie różniły się zbytnio od obecnych i że jedną z najważniejszych cech winnic w Weronie było zawsze autochtoniczne pochodzenie winorośli. „Płynny lub mięsisty, jadalny napój” ... czyste wino o królewskim kolorze i specjalnym smaku; abyś myślał, że fioletowy jest farbowany przez samo wino, lub że jego jasny nastrój jest wyciśnięty z fioletu ... ”. Ten opis pochodzi z najsłynniejszego świadectwa historycznego dotyczącego wina werońskiego, listu wysłanego do Wenecji Canonicato przez Flavio Magno Aurelio Cassiodoro (490-583), senatora i prefekta Pretorio na dworze króla Teodoryka w Rawennie (król Włoch od 493 do 526), aby zaopatrzyć rzeczywiste magazyny. Docenianie win werońskich znane jest od czasów starożytnych, a doskonałe wino, o które prosiliśmy, nazywano wtedy Acinaticum, wytwarzane przy użyciu tej samej metody podsuszania winogron, która jest nadal używana do uzyskania Recioto, podobnego koloru, szczerości i słodyczy. Skrupulatny opis, jaki nam przekazano, nie pozostawia wątpliwości: wino to Recioto della Valpolicella, znane wówczas jako wino „Acinatico”, które znaleziono tylko w niewielkich ilościach dla jego szczególnej techniki produkcji wina, trudne i selektywne jak w naszych czasach , W ten sposób powstaje to słodkie, wyjątkowe czerwone wino, wytwarzane wyłącznie w specjalnym procesie naturalnego suszenia najlepszych winogron. Nazwa „Recioto” pojawi się dopiero po połowie lat osiemdziesiątych, kiedy nazywali ją „Acinatico” lub „Vin Santo”. Jak widać, historia tego wina jest tak stara, że pochodzi z czasów rzymskich i słynnego wina retyckiego, chwalonego i docenianego przez poetów łacińskich. Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego produkcja i konsumpcja wina coraz bardziej się zmniejszały i przez długi czas uprawa winorośli pozostawała aktywna zwłaszcza wokół klasztorów, do celów religijnych i leczniczych. Wino było uważane za produkt luksusowy, zarezerwowany dla wysokich rangą osobistości: papieży, szlachty i cesarzy. Będziemy musieli poczekać do końca średniowiecza, aby uprawa winorośli we Włoszech ponownie się rozwinęła. W przeszłości produkcja słodkich czerwonych win pozostawała dość rzadka; przeciwnie, moda białych deserów pozostawała stabilna przez kilka stuleci, aż do końca XIX wieku.

Bardzo długi okres, w którym uwaga handlowa na wina słodkie i wzmocnione warunkowała wiele rzeczywistości produkcyjnych. Świadczy o tym import Malvasii z Grecji w latach 300-tych, aż do wynalezienia Marsali na Sycylii przez Anglików pod koniec lat siedemdziesiątych. Aż do 1950 roku Australia była znana bardziej z win wzmocnionych niż z Cardonnay lub Shiraz, które dziś podbijają rynki. W XIX wieku moda na słodkie wina zaczęła spadać, a wina wytrawne zaczęły być doceniane. Od wieków Recioto reprezentuje najbardziej cenione i poszukiwane wino Valpolicella oraz najbardziej cenione wino. Jeśli po wojnie tak zwane wino „amarone” było warte lira, Recioto było warte 10. Dopóki rynek wymagał słodkich win, nasze rynki nadal je dostarczały i kontynuowano tradycję Recioto, podobnie jak w przypadku aromatycznych w Valtellinie, które dało początek obecnemu Sforzato, ponieważ synem Recioto jest nasz Amarone. Ale to kolejna historia ... Jak możemy dziś delektować się tym mięsistym fioletowym płynem o specjalnym smaku? Święto wina jest niewątpliwie możliwe do prześledzenia w historii starożytnej do jego obecności w obrzędach upamiętniających już w czasach Fenicjan i Egipcjan, a następnie w greckich poświęconych Dionizosowi. Recioto jest integralną częścią pamięci i kultury terytorium w Valpolicella Classica, gdzie zawsze było przyjaznym winem, z którego tradycyjnie przyjmowano gości. Kiedy otwieramy butelkę Recioto, wracają do nas opowieści z przeszłości. Firmy Veronese zachowują historię wina żywą i wyróżniają się produkcją różnych rodzajów Recioto, symbolu uprawy winorośli w Valpolicella Classica.

Recioto della Valpolicella Classic DOCG: miękki i kremowy, dostosowuje się do suchych słodyczy i czekolady lub do serów pleśniowych;

Znajdziesz go w naszym sklepie internetowym www.enotekaverona.pl lub bezpośrednio w naszym sklepie w Radomiu

Dlaczego warto wybrać Recioto na nasze bankiety? Recioto reprezentuje coś więcej niż proste wino, to subtelna poezja przeszłości rozwija się na przestrzeni wieków jak usychanie, bardzo stara technika utrzymana przy życiu dzięki produkcji tego słodkiego nektaru w kolorze fioletowym, jak również jego najsłynniejszego Amarone.

 

100% ITALIA - Una garanzia di successo

coming soon

VALPOLICELLA RIPASSO - Wielkiego wina

 

 

Szczep Valpolicella Ripasso uzyskuje się przez kontakt z podłożem Valpolicella na pozostałym produkcie Amarone przez około 15/20 dni. Charakteryzuje się ona w większym struktury i trwałości w porównaniu z podstawą Valpolicella z wyższym alkoholem, z dolną kwasowość i wyższe okrągłości od wyższej wartości w ekstraktach i substancjami fenolowymi. W kolorze rubinowym z podszyciem granatowym, ma lekko eteryczny zapach różowych owoców z nutami wanilii; wyrafinowany, harmonijny, suchy i aksamitny smak. Dzięki swojej sympatii może towarzyszyć pierwszym daniom zimowym, drugim daniom, wędlinom i serom średnio dojrzałym.

Udane wino

Uważany być może słusznie „mały brat” Amarone „ Valpolicella Ripasso ” odnotowano w ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost akceptacji wśród konsumentów. To zdecydowanie za wysoka jakość / cena stosunku, a częściowo do modnej „zjawisko”, który został utworzony wokół nazwy (który jest teraz w efekcie zarejestrowanym znakiem towarowym) i urokiem wina, który przemawia do młodych ludzi , Nawet za granicą wniosek o " Valpolicella Ripasso " odniósł znaczny sukces i umożliwił nowy impuls dla enologii veronezyjskiej.

Technika Ripasso

Zawsze producentów i techników Valpolicella zidentyfikowali z terminem „Ripasso” precyzyjne techniki produkcji wina w produkcji wina „Valpolicella” o długiej tradycji i ustalonej, gdy nie znajduje się, jak to jest podane do wiadomo, praktyka ma odpowiednika w innych regionów. Jedynym terminem, który w jakiś sposób mogą pamiętać „Ripasso” to technika zwana „Rząd” technika stosowana, zwłaszcza w przeszłości, głównie w Toskanii, który składa się z wina riferimentare suszonych winogron i dlatego nie ze sfermentowanych winogron jak w Przypadek przeglądu. Stając się chroniona nazwa pochodzenia w kwietniu 2010 roku, odświeżające Valpolicella zapewnia zatem maceracji wino Valpolicella ze sfermentowanych wytłoków z winogron suszonych wcześniej używanych do produkcji Recioto lub Amarone. W praktyce, rozlania wina brzeczki, po wkrapla się statycznie w sposób bardziej lub mniej intensywny wytłokach w kadzi fermentacyjnej powstaje Valpolicella wykonany ze świeżych winogron w tym samym pojemniku w kontakcie z wytłoków jeszcze w częściowym fermentacji. Z jakościowego punktu widzenia, wyniki zależą od rodzaju użytego wina do Ripasso przez stosunek jego jakości w porównaniu z wytłoków przez ilość płynu nadal obecne w fermentowanym wytłokach i czas kontaktu. W zasadzie spróbować uniknąć przedłużonego czasu maceracji, ponieważ wytłoczyn na tym etapie są uszczuplone z poprzedniego maceracji barwnych związków fenolowych i cenne, co resztkowe taniny o dużej masie cząsteczkowej, gorzkie i występuje głównie w nasionach; garbniki łatwo wydobywające się w kontakcie z podłożem alkoholowym nadające winu wrażenie "suchości" z nutami ewolutkimi, często zbyt wyraźnymi. Dlatego z tego powodu staramy się zmniejszyć kontakt, aby uzyskać proste wymywanie cieczy. Można kupić Valpolicella Ripasso w naszą stroną winazwloch.pl

Chmura tagów
Produkt dnia
Prosecco DOC Frizzante
Prosecco DOC Frizzante
31,00 zł
szt.
Juliet Rose' Spumante Extra-dry
Juliet Rose' Spumante Extra-dry
40,00 zł
szt.
Stojak na wino z kutego żelaza na 8 butelek
Stojak na wino z kutego żelaza na 8 butelek
169,00 zł 119,00 zł
szt.
Obsługa sklepu internetowego

Masz pytania lub sugestie?

Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
tel. (48) 331 59 49

lub napisz
e-mail: sklep@winazwloch.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl