Artykuły

Darmowa DOSTAWA

Na zamówienie minimalnie ilośći sześć butelek wina,

DARMOWA DOSTAWA NA CAŁE TERENIE POLSKI

Polecane produkty

Syrah Terre Siciliane IGP

Syrah Terre Siciliane IGP
Syrah Terre Siciliane IGP

Syrah (znany także jako shiraz i balsamia) – czerwona odmiana winorośli, wywodząca się z Doliny Rodanu we Francji.We Włoszech szczep uprawiany na Sycylii. powszechnie używa się nazwy shiraz. Syrah jest zaliczane do małej grupy "odmian szlachetnych. Wina z syrah mają wyraźny aromat porzeczek. Z winogron uzyskuje się przy standardowej fermentacji ciemne wino o wysokiej zawartości garbników, które wymaga długiego leżakowania w celu zmniejszenia cierpkości. W ustach dobrze zbudowane, krągłe, pełne owocu okraszonego przyprawami, długie. Podawać do kotletów jagnięcych, soczystych steków w sosie z leśnych grzybów. Temperatura serwowania 18-22 C

Dostępność: średnia ilość

Cena: 39,00 zł
szt.

Braio Rosso Venezie IGT Le Macine

Braio Rosso Venezie IGT Le Macine
Braio Rosso Venezie IGT Le Macine

Wino o intensywnym, rubinowym kolorze z refleksami granatu, o okrągłym i pełnym, gładkim i eleganckim smaku.

Dostępność: brak towaru

Cena: 85,00 zł
szt.

Romeo Prosecco DOC Spumante Extra-Dry

Romeo Prosecco DOC Spumante Extra-Dry
Romeo Prosecco DOC Spumante Extra-Dry

Białe wino musujące o trwałych bąbelkach oraz przyjemnym, kwaskowatym smaku, świeżym i harmonijnym. Jest to wybitny włoski aperitif.

Dostępność: średnia ilość

Cena: 44,00 zł
szt.

Durello Glera Veneto IGT

Durello Glera Veneto IGT
Durello Glera Veneto IGT

Wino o świeżym, dobrze skomponowanym smaku z przyjemnymi bąbelkami.

Dostępność: mała ilość

Cena: 26,00 zł
szt.

Refosco Veneto IGT

Refosco Veneto IGT
Refosco Veneto IGT

Intensywnie granatowo-czerwone wino o aromacie jeżyn i wiśni. Smak ciepły, pełny z dobrą ostrością. Dobrze wyważone, mocno harmonijne. Jest to klasyczne wino, które nadaje się do wszystkich posiłków.

Dostępność: mała ilość

Cena: 29,00 zł
szt.
Produkt dnia
Lessini Durello DOC Spumante Brut
Lessini Durello DOC Spumante Brut
44,00 zł 38,00 zł
szt.
Valpolicella D.O.C. Superiore Clivus
Valpolicella D.O.C. Superiore Clivus
45,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiadomości i artykuły
Ciekawe wydarzenia odbywające się w Enotece Verona, informacje o winach, ich produkcji, serwowaniu i przechowywaniu, a także ciekawe wieści ze świata enokultury.
IL RECIOTO: ANTENAN WINA VALPOLICELLA

Rosso, Veronese, Jedyne w swoim rodzaju, Recioto od ponad 2000 lat jest bohaterem na stołach Valpolicella. Degustowanie w towarzystwie sprawia, że każda impreza i każda wyjątkowa okazja są niezapomniane.

Czy chciałbyś poznać historię „słodkiego fioletowego nektaru”? Nazwa Recioto pojawia się w Weronie pod koniec XIX wieku i jej możliwe pochodzenie etymologiczne może być inne: w rzeczywistości nazwa „Recioto” może pochodzić od łacińskiego „recis” (oderwane pęczki) lub od „racemus” (wybrana paczka). Bardziej prawdopodobne jest, że źródłem tej dziwnej nazwy jest słowo „recia” (ucho), które przez długi czas wskazywało na górną część najsmaczniejszej, dojrzałej i słodkiej wiązki, która została wybrana podczas pierwszego żniwa zebranych owoców. Sekret Recioto, który najbardziej charakteryzuje to wino, jest tradycja suszenia winogron, która z czasem uległa ewolucji różnych technik: • od najstarszej pergoli domowej pochodzącej z Rzymian, z winogronami zwisającymi z podwójnego plecionego drutu; • suszenie na ziemi, gdy kiście zostały umieszczone na drewnianej podłodze starych stodół; • lub matach z trzciny bagiennej (tzw. Arèle), szczególnie drewnianej struktury zachodzących na siebie stołów (taolon), na której rozrzucono winogrona do wyschnięcia, tak jak jedwabniki lub suszone rośliny strączkowe. Dzisiaj suszenie odbywa się bezpośrednio: • w drewnianych skrzyniach lub • w perforowanych plastikowych platformach odpowiednich do suszenia dużych ilości winogron. Podczas ręcznego zbioru około 6 kg winogron umieszcza się w pojedynczych warstwach na górzei rozkłada się równomiernie warstwę .Następnie są monitorowane przez 120-130 dni w specjalnych pojemnikach na owoce. W okolicy Swiąt Bożego Narodzenia a odbywa się tłoczenie i winifikacja zgodnie z projektem enologicznym. Recioto jest produkowane z lokalnych suszonych winogron, takich jak Corvina, Corvinone i Rondinella, oraz w mniejszych ilościach także z Forseliną, Negrarą i Oseletą, czasami Molinarą. Te same winogrona, które są dziś używane do produkcji znanego Amarone, które jest jego gorzką interpretacją. Ale cofnijmy się o krok ... Najprawdopodobniej w czasach rzymskich obecny rejon Valpolicelli był głównym obszarem dostarczania win wysokiej jakości nie tylko dla Werony, ale także dla bardziej odległych rynków. Vitis raetica wzięła swoją nazwę od toponimu Raetia, regionu, który w tym czasie rozciągał się od Dunaju do kantonu Grigioni i obejmował Tyrol i północną Lombardię. Jeśli prawdą jest, że winorośl retycka była uprawiana w rejonie Werony, możemy powiedzieć, że Valpolicella reprezentowała również w przeszłości jeden z głównych obszarów produkcyjnych. Oto, co Pliniusz (23 - 79 ne) napisał: „..ante eum Raeticis wcześniejsza mensa erat uvis z Veroniesuium agro” (Pliniusz, Nat.HIs, XIV, 16). Wiemy więc, że już 2000 lat temu, w czasach rzymskich, winogrona retyckie z okolic Werony serwowane były przy stole jako przystawka. Wiemy również, że klimat i gleby Valpolicella nie różniły się zbytnio od obecnych i że jedną z najważniejszych cech winnic w Weronie było zawsze autochtoniczne pochodzenie winorośli. „Płynny lub mięsisty, jadalny napój” ... czyste wino o królewskim kolorze i specjalnym smaku; abyś myślał, że fioletowy jest farbowany przez samo wino, lub że jego jasny nastrój jest wyciśnięty z fioletu ... ”. Ten opis pochodzi z najsłynniejszego świadectwa historycznego dotyczącego wina werońskiego, listu wysłanego do Wenecji Canonicato przez Flavio Magno Aurelio Cassiodoro (490-583), senatora i prefekta Pretorio na dworze króla Teodoryka w Rawennie (król Włoch od 493 do 526), aby zaopatrzyć rzeczywiste magazyny. Docenianie win werońskich znane jest od czasów starożytnych, a doskonałe wino, o które prosiliśmy, nazywano wtedy Acinaticum, wytwarzane przy użyciu tej samej metody podsuszania winogron, która jest nadal używana do uzyskania Recioto, podobnego koloru, szczerości i słodyczy. Skrupulatny opis, jaki nam przekazano, nie pozostawia wątpliwości: wino to Recioto della Valpolicella, znane wówczas jako wino „Acinatico”, które znaleziono tylko w niewielkich ilościach dla jego szczególnej techniki produkcji wina, trudne i selektywne jak w naszych czasach , W ten sposób powstaje to słodkie, wyjątkowe czerwone wino, wytwarzane wyłącznie w specjalnym procesie naturalnego suszenia najlepszych winogron. Nazwa „Recioto” pojawi się dopiero po połowie lat osiemdziesiątych, kiedy nazywali ją „Acinatico” lub „Vin Santo”. Jak widać, historia tego wina jest tak stara, że pochodzi z czasów rzymskich i słynnego wina retyckiego, chwalonego i docenianego przez poetów łacińskich. Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego produkcja i konsumpcja wina coraz bardziej się zmniejszały i przez długi czas uprawa winorośli pozostawała aktywna zwłaszcza wokół klasztorów, do celów religijnych i leczniczych. Wino było uważane za produkt luksusowy, zarezerwowany dla wysokich rangą osobistości: papieży, szlachty i cesarzy. Będziemy musieli poczekać do końca średniowiecza, aby uprawa winorośli we Włoszech ponownie się rozwinęła. W przeszłości produkcja słodkich czerwonych win pozostawała dość rzadka; przeciwnie, moda białych deserów pozostawała stabilna przez kilka stuleci, aż do końca XIX wieku.

Bardzo długi okres, w którym uwaga handlowa na wina słodkie i wzmocnione warunkowała wiele rzeczywistości produkcyjnych. Świadczy o tym import Malvasii z Grecji w latach 300-tych, aż do wynalezienia Marsali na Sycylii przez Anglików pod koniec lat siedemdziesiątych. Aż do 1950 roku Australia była znana bardziej z win wzmocnionych niż z Cardonnay lub Shiraz, które dziś podbijają rynki. W XIX wieku moda na słodkie wina zaczęła spadać, a wina wytrawne zaczęły być doceniane. Od wieków Recioto reprezentuje najbardziej cenione i poszukiwane wino Valpolicella oraz najbardziej cenione wino. Jeśli po wojnie tak zwane wino „amarone” było warte lira, Recioto było warte 10. Dopóki rynek wymagał słodkich win, nasze rynki nadal je dostarczały i kontynuowano tradycję Recioto, podobnie jak w przypadku aromatycznych w Valtellinie, które dało początek obecnemu Sforzato, ponieważ synem Recioto jest nasz Amarone. Ale to kolejna historia ... Jak możemy dziś delektować się tym mięsistym fioletowym płynem o specjalnym smaku? Święto wina jest niewątpliwie możliwe do prześledzenia w historii starożytnej do jego obecności w obrzędach upamiętniających już w czasach Fenicjan i Egipcjan, a następnie w greckich poświęconych Dionizosowi. Recioto jest integralną częścią pamięci i kultury terytorium w Valpolicella Classica, gdzie zawsze było przyjaznym winem, z którego tradycyjnie przyjmowano gości. Kiedy otwieramy butelkę Recioto, wracają do nas opowieści z przeszłości. Firmy Veronese zachowują historię wina żywą i wyróżniają się produkcją różnych rodzajów Recioto, symbolu uprawy winorośli w Valpolicella Classica.

Recioto della Valpolicella Classic DOCG: miękki i kremowy, dostosowuje się do suchych słodyczy i czekolady lub do serów pleśniowych;

Znajdziesz go w naszym sklepie internetowym www.enotekaverona.pl lub bezpośrednio w naszym sklepie w Radomiu

Dlaczego warto wybrać Recioto na nasze bankiety? Recioto reprezentuje coś więcej niż proste wino, to subtelna poezja przeszłości rozwija się na przestrzeni wieków jak usychanie, bardzo stara technika utrzymana przy życiu dzięki produkcji tego słodkiego nektaru w kolorze fioletowym, jak również jego najsłynniejszego Amarone.

 

100% ITALIA - Una garanzia di successo

coming soon

VALPOLICELLA RIPASSO - Wielkiego wina

 

 

Szczep Valpolicella Ripasso uzyskuje się przez kontakt z podłożem Valpolicella na pozostałym produkcie Amarone przez około 15/20 dni. Charakteryzuje się ona w większym struktury i trwałości w porównaniu z podstawą Valpolicella z wyższym alkoholem, z dolną kwasowość i wyższe okrągłości od wyższej wartości w ekstraktach i substancjami fenolowymi. W kolorze rubinowym z podszyciem granatowym, ma lekko eteryczny zapach różowych owoców z nutami wanilii; wyrafinowany, harmonijny, suchy i aksamitny smak. Dzięki swojej sympatii może towarzyszyć pierwszym daniom zimowym, drugim daniom, wędlinom i serom średnio dojrzałym.

Udane wino

Uważany być może słusznie „mały brat” Amarone „ Valpolicella Ripasso ” odnotowano w ostatnich latach nastąpił gwałtowny wzrost akceptacji wśród konsumentów. To zdecydowanie za wysoka jakość / cena stosunku, a częściowo do modnej „zjawisko”, który został utworzony wokół nazwy (który jest teraz w efekcie zarejestrowanym znakiem towarowym) i urokiem wina, który przemawia do młodych ludzi , Nawet za granicą wniosek o " Valpolicella Ripasso " odniósł znaczny sukces i umożliwił nowy impuls dla enologii veronezyjskiej.

Technika Ripasso

Zawsze producentów i techników Valpolicella zidentyfikowali z terminem „Ripasso” precyzyjne techniki produkcji wina w produkcji wina „Valpolicella” o długiej tradycji i ustalonej, gdy nie znajduje się, jak to jest podane do wiadomo, praktyka ma odpowiednika w innych regionów. Jedynym terminem, który w jakiś sposób mogą pamiętać „Ripasso” to technika zwana „Rząd” technika stosowana, zwłaszcza w przeszłości, głównie w Toskanii, który składa się z wina riferimentare suszonych winogron i dlatego nie ze sfermentowanych winogron jak w Przypadek przeglądu. Stając się chroniona nazwa pochodzenia w kwietniu 2010 roku, odświeżające Valpolicella zapewnia zatem maceracji wino Valpolicella ze sfermentowanych wytłoków z winogron suszonych wcześniej używanych do produkcji Recioto lub Amarone. W praktyce, rozlania wina brzeczki, po wkrapla się statycznie w sposób bardziej lub mniej intensywny wytłokach w kadzi fermentacyjnej powstaje Valpolicella wykonany ze świeżych winogron w tym samym pojemniku w kontakcie z wytłoków jeszcze w częściowym fermentacji. Z jakościowego punktu widzenia, wyniki zależą od rodzaju użytego wina do Ripasso przez stosunek jego jakości w porównaniu z wytłoków przez ilość płynu nadal obecne w fermentowanym wytłokach i czas kontaktu. W zasadzie spróbować uniknąć przedłużonego czasu maceracji, ponieważ wytłoczyn na tym etapie są uszczuplone z poprzedniego maceracji barwnych związków fenolowych i cenne, co resztkowe taniny o dużej masie cząsteczkowej, gorzkie i występuje głównie w nasionach; garbniki łatwo wydobywające się w kontakcie z podłożem alkoholowym nadające winu wrażenie "suchości" z nutami ewolutkimi, często zbyt wyraźnymi. Dlatego z tego powodu staramy się zmniejszyć kontakt, aby uzyskać proste wymywanie cieczy. Można kupić Valpolicella Ripasso w naszą stroną winazwloch.pl

Obsługa sklepu internetowego

Masz pytania lub sugestie?

Zadzwoń
wtorek - piątek | 1400 - 2000
tel. (48) 331 59 49

lub napisz
e-mail: sklep@winazwloch.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl